Forum Radio kluba Banjica YU1BBV
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Krojc yagi antena za 144 MHz

Ići dole

Krojc yagi antena za 144 MHz Empty Krojc yagi antena za 144 MHz

Počalji od yu1os 22/11/2015, 16:04

KROJC YAGI ZA 144 MHz

Krojc yagi antena za 144 MHz Dpcx8l


Krojc yagi antena u osnovi predstavlja usmerenu antenu koja istovremeno zrači u H i V ravni, odnosno u obe polarizacije (horizontalna i vertikalna). Takva se antena obično koristi za rad posredstvom satelita i preko EME veza, obično se napaja u jednoj tački, a nekada se koristi mogućnost aktiviranja leve ili desne cirkularne polarizacije.
 
Mnogo poznatim konstrukcijama krojc yagi antena, predstavljam vam jedan netipičan projekat, gde sam sagradio antenu za 2 metarski opseg namenjenu nezavisnom korištenju na nižem i višem delu banda, tačnije na 144.200 MHz (H polarizacija) i 145.500 MHz (V polarizacija).
 
Ovde je reč o svojevrsnoj simbiozi dve potpuno odvojene antene na istom nosaču. Naime, ove dve yagice osim različitih polarizacija imaju drukčije rezonantne frekvencije i nezavisno napajanje.
 
Grafikoni zračenja yagi antene, generirani su računarskim programom Yagimax 3.0 od kolege K4VX.
Reč je o radio-amaterskom projektu koji bi mogao zainteresovati nekoga ko voli nedeljom posle podne DX-irati na CW ili SSB delu opsega, ponajviše pričatii na FM-u na simpleksima i repetitorima, te ponekad poslati dopplerom pomaknute signale u nebo do nekog od brojnih satelita što kruže oko Zemlje.
 
Dodajem i to da ova yagica ima preko 13 dBi pojačanja, napravljena je od aluminijumskih šipki promera 5.5 mm. Savijeni dipol je napravljen od Cu cevi promera 8 mm koji se napaja preko dobro poznatog 1/4 transformatora impedanse (balun) koji svaki UKT-aš, zna napraviti zatvorenih očiju. Znate ono lambda polovina puta faktor skraćenja…  Very Happy
 
Tehničke crteže za izradu i grafikoni zračenja krojc yagi antene možete pogledati i skinuti na mom web sajtu, na linku:
 
73, Dule YU1OS
yu1os
yu1os

Broj poruka : 4
Datum upisa : 25.03.2015

http://www.qsl.net/yu1os

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu