Krojc yagi antena za 144 MHz

Ići dole

Krojc yagi antena za 144 MHz Empty Krojc yagi antena za 144 MHz

Počalji od yu1os taj 22/11/2015, 16:04

KROJC YAGI ZA 144 MHz

Krojc yagi antena za 144 MHz Dpcx8l


Krojc yagi antena u osnovi predstavlja usmerenu antenu koja istovremeno zrači u H i V ravni, odnosno u obe polarizacije (horizontalna i vertikalna). Takva se antena obično koristi za rad posredstvom satelita i preko EME veza, obično se napaja u jednoj tački, a nekada se koristi mogućnost aktiviranja leve ili desne cirkularne polarizacije.
 
Mnogo poznatim konstrukcijama krojc yagi antena, predstavljam vam jedan netipičan projekat, gde sam sagradio antenu za 2 metarski opseg namenjenu nezavisnom korištenju na nižem i višem delu banda, tačnije na 144.200 MHz (H polarizacija) i 145.500 MHz (V polarizacija).
 
Ovde je reč o svojevrsnoj simbiozi dve potpuno odvojene antene na istom nosaču. Naime, ove dve yagice osim različitih polarizacija imaju drukčije rezonantne frekvencije i nezavisno napajanje.
 
Grafikoni zračenja yagi antene, generirani su računarskim programom Yagimax 3.0 od kolege K4VX.
Reč je o radio-amaterskom projektu koji bi mogao zainteresovati nekoga ko voli nedeljom posle podne DX-irati na CW ili SSB delu opsega, ponajviše pričatii na FM-u na simpleksima i repetitorima, te ponekad poslati dopplerom pomaknute signale u nebo do nekog od brojnih satelita što kruže oko Zemlje.
 
Dodajem i to da ova yagica ima preko 13 dBi pojačanja, napravljena je od aluminijumskih šipki promera 5.5 mm. Savijeni dipol je napravljen od Cu cevi promera 8 mm koji se napaja preko dobro poznatog 1/4 transformatora impedanse (balun) koji svaki UKT-aš, zna napraviti zatvorenih očiju. Znate ono lambda polovina puta faktor skraćenja…  Very Happy
 
Tehničke crteže za izradu i grafikoni zračenja krojc yagi antene možete pogledati i skinuti na mom web sajtu, na linku:
 
73, Dule YU1OS
yu1os
yu1os

Broj poruka : 4
Datum upisa : 25.03.2015

Pogledaj profil korisnika http://www.qsl.net/yu1os

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu